Powitanie Wójta Gminy Stoczek

Wójt Gminy Stoczek

Jest mi niezmiernie miło zaprosić Państwa do odwiedzenia naszych stron internetowych, na których pragniemy zaprezentować wszechstronnie gminę Stoczek oraz ważniejsze epizody z jej historii. Mam nadzieję także, że wirtualna wędrówka po serwisie internetowym zachęci Państwa do rzeczywistego odwiedzenia naszej gminy.

Rządowe Centrum Legislacji

Wersje elektroniczne:

Pliki "cookies" na stronie www.stoczek.net.pl

Strona www.stoczek.net.pl korzysta z plików "cookies". Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza ich akceptację.

Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce klikając w ten link

A A A

Miting zdrowego odżywiania

logo FRDL

Projekt współfinansowany  ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

 

W lutym w Szkole Podstawowej im. Jana Kochanowskiego w Grygrowie, w ramach projektu ,,Szkoła Równych Szans-II edycja”, odbył się miting profilaktyczny ,,Dzień Zdrowego Żywienia”. Program zajęć dla dzieci z klas młodszych  przygotowały Pani Wanda Pajko i Pani Wioletta Miszczuk.


Zajęcia rozpoczęły się pogadanką na temat zdrowego odżywiania. Wspólnie uczestnicy określili wnioski z dyskusji:

  • prawidłowe żywienie wpływa na odporność naszego organizmu,
  • wzmacnia kości,
  • daje nam energię do pracy i nauki,
  • powoduje, że mamy ładną cerę, zdrowe zęby oraz lśniące włosy.

 

Uczniowie rozwiązywali wspólnie krzyżówkę, której hasło ,,Jedzmy Zdrowo” było myślą przewodnią tego dnia. W nagrodę wszyscy uczniowie otrzymali soczek i owoc. Wspólnie utworzono ,,Piramidę Zdrowia” obrazującą produkty, których w naszych posiłkach powinno być najwięcej a czego należy jeść najmniej.


Dokonano podziału warzyw i owoców pod względem wpływu ich działania na organizm człowieka. Uczniowie poszczególnych klas wykonali ciekawe plakaty promujące spożywanie warzyw i owoców, w sposób obrazowy ujmując ich wpływ na organizm człowieka.

 

Dzieci nauczyły się tekstu i melodii piosenki ,,Witaminki”, którą wykorzystano do wspólnej zabawy ruchowej. Uczniowie razem z wychowawcami oraz przy współudziale rodziców przygotowali wspaniałe surówki i sałatki warzywne, owocowe i owocowo-warzywne .

 

Na zakończenie zajęć odbyła się ich degustacja, na którą zaproszono obecnych rodziców i wszystkich nauczycieli.

 

Założone cele:

  • poszerzenie wiedzy o zdrowym odżywianiu,
  • utrwalenie wiedzy o zasadach komponowania zdrowych posiłków,
  • zrozumienie znaczenia w jadłospisie człowieka owoców, warzyw i soków.

 

Zdrowe odżywianie

 

Opracowanie: Wioletta Miszczuk i Wanda Pajko, Szkoła Podstawowa w Grygrowie

Data publikacji: 19 maja 2011 r.

Wprowadzenie: Administrator