Powitanie Wójta Gminy Stoczek

Wójt Gminy Stoczek

Jest mi niezmiernie miło zaprosić Państwa do odwiedzenia naszych stron internetowych, na których pragniemy zaprezentować wszechstronnie gminę Stoczek oraz ważniejsze epizody z jej historii. Mam nadzieję także, że wirtualna wędrówka po serwisie internetowym zachęci Państwa do rzeczywistego odwiedzenia naszej gminy.

Rządowe Centrum Legislacji

Wersje elektroniczne:

Pliki "cookies" na stronie www.stoczek.net.pl

Strona www.stoczek.net.pl korzysta z plików "cookies". Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza ich akceptację.

Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce klikając w ten link

Rozlicz PIT

Rozlicz PIT w gminie Stoczek, wspieraj lokalnie>>

Darmowy Program PIT dostarcza Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych w ramach projektu PITax.pl dla OPP

A A A

Sezon na seniorów z pogodą ducha

Projekt współfinansowany ze środków Wojewody Mazowieckiego w ramach konkursu ofert na dofinansowanie realizacji zadań z zakresu pomocy społecznej w województwie mazowieckim w roku 2012.

 

SEZON NA SENIORÓW Z POGODĄ DUCHA  to zadanie , które jest realizowane przez Seniorów Gminy Stoczek „ POGODNI” w ramach umowy  z Wojewodą Mazowieckim nr WPS.VI.84/2012  z dnia 14.08.2012.

W ramach tego zadania 35 osobowa grupa seniorów w dniu 17.10.2012 roku uczestniczyła w zajęciach kulinarnych – wspomnienia kuchni regionalnej, które przeprowadziła Pani Elżbieta Okulus  - specjalista z zakresu kuchni regionalnej. Inspiracją kulinarną  spotkania była dynia jako królowa jesieni.  W związku z tym wszystkie potrawy były przygotowywane na bazie dyni , kabaczka, cukinii. Seniorzy czynnie uczestniczyli w przygotowywaniu potraw . Jedni smażyli placuszki, jeszcze inni gotowali zupę, piekli pasztet. Wspólnie przygotowane dania trafiły na stół celem degustacji. Potrawy smakowały wyśmienicie. Wszyscy seniorzy zajadali się tak pysznymi, a zarazem  łatwymi do przygotowania smakołykami.

 

A oto kilka przepisów wypróbowanych przez seniorów, z których można sporządzić np. : zupę krem, pasztet z kabaczka, cukinii.

 

ZUPA KREM Z DYNI
Składniki: 1 dynia, 3 cebule, 3 marchewki, 0,5 kg ziemniaków, 4 kostki rosołowe, śmietana, mąka do zagęszczenia, sól, pieprz, cary  do smaku, zielenina, bułka na grzanki.
Dynię, marchewki, i ziemniaki pokroić w kawałki, zalać wodą i gotować około 15 minut.
Wszystko zmiksować blenderem i dodać śmietany do smaku.
Polecamy do niej grzanki z bułki zapiekanej w piekarniku.

 

PASZTET Z KABACZKA/CUKINII
Składniki: 3 szk. cukinii utartej na grubych oczkach (odciśniętej), 3 cebule drobno pokrojone-(podsmażone na 1-2 łyżce oleju), 4 marchewki, 1,5 szk. bułki tartej, 20 dag sera żółtego (startego), 4  jajka (białka ubić), garść pietruszki, wegeta, sól, papryka ostra.
Wszystkie składniki wymieszać dodać ubitą pianę z białek, wymieszać i przełożyć do 2 keksówek i piec 1 godzinę w temp.180*C-200*.

Smacznego!

 

 

 

 

Żródło: Jolanta Kowalik, Koordynator projektu

Zdjęcia: Archiwum Urzędu Gminy

Data publikacji: 24 października 2012 r.

Wprowadzenie: Administrator